top of page

Journalistdagen 2-3 december 2022

7 spännande programpunkter! Kom och var med!

Årets journalistdag för både journalister och allmänhet över hela Sverige blir en och en halv dag med sju spännande programpunkter.

Ingen förhandsanmälan. Kom och var med.


Se livesändningen på Mellansveriges frilansjournalisters facebook-sida eller anslut till zoom.


Länk till fredag kl. 14.30–16.30



Länk till lördag kl. 10–17



Är du i Uppsala? Besök då Litteraturens hus, Sysslomansgatan 1.

Här kan du på plats uppleva de sju spännande programpunkterna.



Och direkt utanför, i Walmstedtska kulturkvarteret, kan du under lördagen vara med på julmarknad med bokbord. Denna kommer också att finnas lördagen därpå.


Här kommer hela schemat för Journalistdagen, som startar redan på fredagen samt en presentation av deltagarna.


PROGRAM

Litteraturens hus, Walmstedtska kulturkvarteret, Sysslomansgatan1, UPPSALA eller DIGITALT över Zoom


Fredag 2 december kl. 14.30 - 16.30 Thomas Nygren,Desinformation och verktyget Nyhetsvärderaren Middag tillsammans för dom som vill. Självkostnadspris


Lördag 3 december

kl. 10-11 Hasse Hedström, Så tar du bättre bilder med mobilen

kl. 11-12 Harald Kjellin, Förhandla som ett proffs

kl. 12-13 PAUS för lunch

kl. 13-14 Olle Wilöf, Gert Lundstedt, Hasse Hedström, Vem äger mina texter och bilder?

kl. 14-15 Björn Häger, Så kan en lokaltidning vinna läsare med goda reportage

kl. 15-16 Natalie von der Lehr, Lisa Beste och Stefan Magnusson, Vetenskapsjournalistik – Fakta och fällor

kl. 16-17 Marja Beckman, Att skriva skönlitterärt om frågor som engagerar


Presentation



Thomas Nygren Desinformation och verktyget Nyhetsvärderaren Thomas Nygren kommer att föreläsa om desinformation och om Nyhetsvärderaren som är ett verktyg som lär ut en evidensbaserad metod för källkritik på nätet. Verktyget kan användas av lärare och kursledare för att undervisa om källkritik, men också av alla som på egen hand vill träna upp sin källkritiska förmåga. Man måste ställa sig de grundläggande frågorna om vem som står bakom uppgifter och vad syftet är. Det är särskilt tydligt när det gäller situationen i Ukraina men kanske inte lika uppenbart vid annan nyhetsrapportering om egentligen vad som helst Thomas Nygren är professor i didaktik med inriktning mot historia och samhällskunskap, Uppsala universitet. Han är också medlem i EU:s expertgrupp mot desinformation.



Hasse Hedström - Så tar du bättre bilder med mobilen Hasse Hedström ger tips på hur du kan få dina bilder att bli verkligt bra. Han är journalist och fotograf med mångårig undervisningserfarenhet, bland annat från Tollare folkhögskola.




Harald Kjellin - Förhandla som ett proffs Det kan vara svårt att lära sig hur man kan bemöta personer som inte vill samarbeta i en förhandling.Harald presenterar generella spelteoretiska principer för hur man kan omvandla en destruktiv konkurrens till ett positivt samarbete. Harald Kjellin är professor emeritus i data och systemvetenskap vid Stockholms universitet med en grundexamen i psykologi.Han utvecklar system med generell artificiell intelligens och håller seminarier i ledarskap och medvetandeutveckling.




Vem äger mina texter och bilder? T.v. Hasse Hedström, I mitten Gert Lundstedt

Foto: Tor Johnsson, T. h. Olle Wilöf Foto: Niklas Dahlskog Ett samtal om upphovsrätten och det nya EU-direktivet. Publiken får ställa frågor om vilka rättigheter de har. Får någon använda mina bilder på nätet hur som helst? Får jag länka till allt? Får jag publicera mitt foto av ett konstverk eller ett bokomslag i en egen publikation. En yrkesfotograf har hängt mitt porträtt i sitt skyltfönster mot gatan utan att fråga mig. Får han det? Kom och ställ frågor! Hasse Hedström är journalist och fotograf och ledamot av Frilans Riks i Journalistförbundet. Han har under många år hållit fotokurser, bland annat påTollare folkhögskola. Gert Lundstedt är kulturjournalist, ordförande i Frilans Riks och ledamot av förbundsstyrelsen i Journalistförbundet. Han arbetar också på Sveriges Radio. Olle Wilöf är jurist på Svenska Journalistförbundet. Han arbetar med upphovsrätt och annan medierätt och har varit ombud i domstol i flera tvister där förbundets medlemmar förekommit, inte minst frilansare.




Björn Häger Foto: Åsa Stöckel. Bilden är beskuren

Så kan en lokaltidning vinna läsare med goda reportage Björn Häger, chefredaktör på Avesta tidning, reflekterar över reportagets roll på en liten lokaltidning. Björn Häger är en erfaren journalist som varit lärare i journalistik. Han har bland annat skrivit boken ”Reporter” som används på de flesta journalistutbildningarna i Sverige.




T.v. Lisa Beste, i mitten Stefan Magnusson, t.h. Natalie von der Lehr Foto av Natalie: Anja Castensson Vetenskapsjournalistik - fakta och fällor När journalistiken och vetenskapen möts uppstår ibland problem och frågetecken. Den komplexa forskningsprocessen ska paketeras i ett intressant format, och göras begripligt för folk som kanske inte förstår de vetenskapliga metoderna och det akademiska språket. Vilket ansvar har forskare, lärosätenas kommunikations- och pressavdelningar, journalister och redaktörer för vetenskapsrapporteringen? Hur gör vi för att vetenskapen ska nå ut till samhället på ett balanserat sätt? Och vilka fällor ska vi som rapporterar om forskning akta oss för? Det vill vi diskutera med er under det här panelsamtalet! Lisa Beste är frilansjournalist, kommunikatör och doktor i växtfysiologi Natalie von der Lehr skriver och poddar om forskning och forskningens villkor, och coachar forskare som är intresserade av forskningskommunikation. Hon är doktor i molekylär genetik och gillar att ständigt lära sig nya saker. Stefan Magnusson är vetenskapsjournalist och dokumentärfilmare med en bakgrund som läkare.




Att skriva skönlitterärt om frågor som engagerar Många frilansjournalister specialiserar sig på ämnen som engagerar dem. Som journalist har Marja Beckman skrivit en del om neuropsykiatriska diagnoser och skolans värld. I december 2022 debuterar hon med den skönlitterära barnboken Klockan som ägde tiden, om en 11-årig pojke med högfungerande autism. I ett samtal med Monica Atterberg ska hon bland annat tala om varför hon valde att skriva om detta ämne i litterär form och vilka som är de största skillnaderna mellan att skriva journalistiskt och litterärt. Marja Beckman är frilansjournalist och arbetar just nu deltid som kommunikatör på RSMH, Riksförbundet för social och mental hälsa. Boken Klockan som ägde tiden är hennes skönlitterära debut.


---

Journalistdagen Dag 1 >

Journalistdagen Dag 2 >


MSFJ

bottom of page